Doprava zdarma je od částky 1799 Kč v ČR a pro SK je doprava zdarma od €100.
Bazalka posvátná je známá již ze starého indického léčitelství ájurvédy. Její účinky jsou prověřeny tisíciletími. Přízvisko posvátná vypovídá, jak privilegované místo tato jedinečná bylina zastává.
Ostatní názvy: Tulsí, Tulsi, Tulasí.
Bazalka posvátná neboli Tulsí je víceletá byliny původem z jižní Asie. Tvoří keřík dorůstající výšky cca 30–60 cm. Plodem bazalky posvátné jsou čtyři malá hnědá semínka. Bylina má zelené nebo nafialovělé lístky, bohaté na silice, šířící příjemné charakteristické aroma.
Především v Indii má Tulsí své nezastupitelné místo a jak dokonce naznačuje její název, je spojována s náboženskými obřady. Bazalka posvátná představuje v hinduistickém náboženství reinkarnaci manželky boha Višnu. Je viděna jako spojení mezi naším a duchovním světem. Symbolizuje také lásku a čistotu. Tradičně je pěstována na nádvoří hinduistických chrámů k očistě těla, stejně populární je pěstování mezi běžným obyvatelstvem.
V ájurvédě, tradičním léčitelství původem z Indie, je bazalka posvátná známou bylinou. Přisuzují se jí antioxidační vlastnosti. Tulsí podporuje imunitní systém, aby byl schopen přirozené obranyschopnosti. Bazalka posvátná přináší vitalitu, a to natolik, že ve starých ájurvédských textech je dokonce známa pod přízviskem „elixír života”. Pozitivní působení má tulsí na naše srdce, které podporuje v zdravém fungování. Tulsí napomáhá normálnímu zvládání stresových situací. Neopomenutelné jsou posilující účinky bazalky posvátné na náš dýchací systém.
Pro zevní použití jsou z Indonésie známé koupele, připravované z lístků bazalky posvátné, mající sedativní uklidňující účinky. V kosmetickém průmyslu je tulsí užívána pro své antiseptické vlastnosti k ošetření pleti.
Aromatické silice v ní obsažené odpuzují bodavý hmyz, díky čemuž je používána i jako repelent.
Využitelnou částí je nať. Bazalka posvátná je podávána v čerstvém i sušeném stavu. Známé jsou čaje, koupele, odvary či koření do jídel. Zejména v thajské kuchyni je často užívána k ochucení pokrmů z kuřecího, hovězího či rybího masa.