Botanický popis rostliny
Tocosh dostupný na českém trhu je de facto bílý prášek, připravovaný z brambor (Solanum tuberosum, čeleď Solanaceae), které známe z českého zemědělství. Jedná se o hranatou lodyhu s krátkými chloupky, která dorůstá a 1,5 metrů výšky. Listy brambory jsou lichozpeřené, řapíkaté, a 30-50 cm dlouhé.
Květy jsou bílé, růžové nebo fialové. Plody jsou zelené nebo žlutozelené bobule. Podzemní část rostliny je typická svazky hlíz rozmanitých (elipsoidních až nepravidelných) tvarů se žlutou až světle hnědou případně červenofialovou pokožkou.
Původ a rozšíření
Solanum tuberosum (čeleď Solanaceae) je jedna z nejdůležitějších andských plodin, pěstovaná podél andského pohoří Jižní Ameriky a rozšířená do dalších oblastí po celém světě. V průběhu času andští farmáři vyvinuli plodiny odolné vůči mrazu a suchu, které lze sázet ve výškách nad 3800 m nad mořem. Solanum tuberosum byla domestikována těsně před 10 000 lety; a staří Peruánci používali nejen čerstvé brambory, ale také produkt ve fermentované formě, nazývaný tocosh.
Slovo tocosh pochází ze slova tuqush, kečuánského slova, které znamená 'vrásčitý a fermentovaný'.
Využití
Fermentační proces používaný k výrobě tocosh objevili pravděpodobně Inkové nebo jiná z mnoha kultur v incké říši. Inkové věřili, že tocosh byl darem od Intiho, boha slunce, pro zachování těla.
Tocosh má silnou vůni a chuť. Často se používá jako mouka. V Peru jsou tři tradiční oblasti produkující tocosh; Ancash, Huánuco a Junín. Nejběžnější příprava tocoshe zahrnuje použití mouky k výrobě želé podobného dezertu zvaného mazamorra.
Tocosh pokrmy se často připravují ke slavnostním událostem.
Lidová medicína a kulinářství
V lidové medicíně nacházíme zmínku o použití tocosh jako ceněného prostředku pro jeho účinné antibiotické působení. Zároveň se používá jako levný stimulant a probiotikum.
Tradičně se tocosh používá během poporodní péče a k léčbě nachlazení, zápalu plic a vnějších poranění. Dále se používá k léčbě hemoroidů a žaludečních vředů, gastrointestinálních infekcí, výškové nemoci a chrání žaludeční sliznici.
Díky těmto vlastnostem se v rámci lidové medicíny tocosh doporučuje jako nutričně prospěšná potravina pro děti.
Účinné látky
Analýzy chemického složení tocoshe odhalily přítomnost mastných kyselin, volných aminokyselin, makro- a mikroživin a vitamínů jako je například thiamin a riboflavin a poté minerální látky. Fermentace umožňuje, aby tyto látky byly dostupné v jednodušších, snadno asimilovaných formách. Zvyšuje také obsah linolové kyseliny a vápníku.
Brambory jsou druhy obsahující steroidní alkaloidy, které, pokud nejsou dobře skladovány, mohou způsobit příznaky otravy, jako je respirační tíseň, nevolnost, zvracení a průjem související s inhibicí acetylcholinesterázy. Primárními steroidními glykoalkaloidy v hlízách brambor jsou R-solanin a R-chakonin, což jsou glykosylované formy steroidního alkaloidu solanidinu, které často zlepšují chuť.
Koncentrace steroidních glykoalkaloidů se zvyšuje v reakci na několik faktorů, jako je poranění, napadení houbami, špatné zemědělské podmínky, počasí a nevhodné podmínky skladování.
V současné době se mouka a deriváty tocoshe prodávají jako přírodní produkty na peruánských trzích, ale nebyly popsány toxicitní toxicity, které by hodnotily efekt po dlouhodobé konzumaci. Existuje pouze jedna dostupná práce hodnotící akutní a subakutní toxikologický efekt tocoshe u potkanů.
Tradiční dávkování
Tocosh je přirozeně zpracovaný brambor pro léčebné a nutriční účely, který spočívá v ponechání brambor v bazénech chráněných slámou nebo pletivem poblíž potoka po dobu v průměru šest měsíců, který se extrahuje ke konzumaci.
Tocosh se fermentuje tak, že je ponechán ve vodě po dobu od čtyř měsíců do dvou let. Když pěna se silným hnilým zápachem vystoupí na povrch, tocosh je připraven ke sběru. Hmota se pak suší na slunci a dá se sníst nebo uskladnit.
Tocosh mouce se připisují některé prospěšné vlastnosti, jako je léčba gastritida, vředů, gastroezofagického refluxu a rakoviny žaludku.
Většina dostupných produktů na českém trhu má doporučené dávkování 1-2 čajových lžiček, které se přidávají do snídaně, případně lze rozmíchat do čaje nebo jiného teplého nápoje.
Lidé jej podle lidové medicíny konzumují rozpuštěním jedné čajové lžičky na 100 ml ve vodě před jídlem jako alternativní léčbu. Běžná dávka známá v tradiční medicíně se pohybuje mezi 500 a 1000 mg/kg denně (na základě rozhovoru se zemědělci, kde byly brambory pro tocosh sbírány).
Pěstování
Jelikož je zdroj tocoshe brambora, pěstování této plodiny je v našich zemích již známé a může být připraveno dle zkušeností jednotlivce.