Botanický popis rostliny
Jedná se o hlubokomořskou řasu, rostoucí v čistých a chladnějších mořích. Kombu ve formě sporofytu tvoří thallus, neboli stélka bez pravých kořenů, stonků nebo listů, mající v dospělosti celkovou délku až 6 metrů a šířku až 50 cm. Stélky řasy kombu se může označovat za vějířovitý list (vychází se z anglického "frond"), který má 3 morfologické části: čepel, úchyt a tělo. Čepel 10-20 cm široká, skoro 1 metr dlouhá, tvarem připomíná pásek s vlnitým a překrývajícím okrajem, ve středu tlustá a tenká na okraji. Úchyt k bázi čepele je cylindrický, malý a krátký asi 5 cm.
Tělo ve formě haptery má za úkol udržet řasu na skalnatém substrátu a tvoří jej množství větvených rhizoidů připomínajících kořeny. Čerstvá rostlina je zelená, povrch čepele hnědý, po usušení řasa zhědne a může být pokryta přirozeným bílým práškem tvořeným převážně kyselinou glutaminovou a minerálními látkami.
Původ a rozšíření
Laminaria japonica preferuje chladnější moře a volně se spíše nachází v zónách chladnějšího podnebí. Původní domovinou řasy je severozápadní asijské pobřeží Tichého oceánu po třicátoušestou severní zeměpisnou šířku. Běžne se nachází podél severní pobřežní linie Japonského moře severně nad ostrovem Hokkaido, dále u pobřeží nedaleko pohoří Kinkazan na Honshu, přes ostrov Kuril k poloostrovu Kamčatka patřící Ruské federaci, poté přes Okhotské moře po korejský Wonsan. Uměle je laminaria rozšířena na pobřeží provincie Fujian. Laminaria nesnese podmínky tropického a subtropického pásu, proto její pěstování není rozšířené po celém světě, i když by to přineslo značný zisk z oblíbenosti v mnoha směrech.
Využití
Produkty z řasy kombu - laminaria japonica se používají k průmyslovým účelům, ve zdravotnictví, ke konzumaci v potravinářství a jako krmivo hospodářských zvířat. Hlavní využitelné extrakty během průmyslového zpracování z kombu řasy zahrnují jód, algináty nebo kyselinu alginovou a mannitol. Jód se v potravinářství dává jako příměs do soli k prevenci poruch štítné žlázy a předcházení vzniku strumy. Kyselina alginová a její alginátové soli vytvářejí hydrokoloidní systém, který má schopnosti nabalovat se na molekuly vody, udržet je a vytvářet suspenzní útvar.
Suspenze nebo gelovitá forma je široce využívána v textilním průmyslu, v tiskařství, medicíně a zdravém životním stylu nebo potravinářství. Samotný mannitol je tradičně používán v asijské kultuře jako antidepresivum. Využití kombu řasy se zvyšujícím tempem narůstá, zvláště v Číně a Japonsku se zpracovává do mnoha forem jídel a položek ke konzumaci. V Číně se mořská řasa kombu používá jako příkrm pro zemědělská zvířata (dobytek, kuřata). Proto je někdy kombu řasa zpracována do produktů tzv. "lameal".
Získaný jód se zpracovává v na domácím asijském trhu, velký podíl alginátů a mannitolu z kombu řasy se exportuje do zahraničí. Dá se říct, že pouze nepatrný podíl z celkové vypěstované kombu řasy se dostane do vývozu určeného k lidské konzumaci. V kuchyni je naprosto běžnou součástí japonské a čínské kultury. Laminaria japonica - kombu vykazuje velice specifickou mořskou chuť a vůni, na kterou si někteří lidé musí zezačátku zvykat, nicméně potom se člověku po krátké době "zažije". Používá se v kuchyni jako jakákoliv běžná zelenina s obrovským množstvím obsahových látek.
V tradiční medicíně asijských přímořských států je mořská řasa kombu součástí skupiny bylin, které napomáhají zvyšovat kvalitu krve pomocí jejího očištění skrze eliminaci živočišných tuků a některých škodlivých bílkovin. Obsahové algináty v kombu řase způsobují vychytávání těžkých kovů (kadmium a stroncium) a vytváří společně nestravitelné komplexy, které neškodně odcházejí stolicí. Laminaria - kombu je proto hodnocena jako očišťující, odnímá usazeniny a jedy ze stěn tlustého střeva.
Lidová medicína doporučuje výrobky z kombu řasy při potřebě snížit tělesnou hmotnost, snížit vysoký krevní tlak, přizácpách nebo k léčení poradiační nevolnosti. Japonští léčitelé doporučují řasu kombu k prevenci rakoviny trávicího traktu. Obsahovými látkami kombu se dá lehce vysvětlit jeho mírně projímavý efekt. Algináty na sebe navazují vodu, gelovatí nabobtnáním a pomalu prostupují trávicím traktem a vyhlazují klky střevního endotelu a uklidňují peristaltiku hladkého svalstva, čímž uvolňují svalové spazmy a napětí, které se při zácpě objevuje. Podobným způsobem zpevňují obsahové látky mořské řasy kombu pánevní dno, posilují funkce ledvin a vylučovací systém.
Obecně lze tedy pravidelné užívání kombu řasy označit jako vhodné k harmonizaci trávicího zdraví. V Japonsku se například podává prášek z laminaria japonica – kombu připraveného upečením řasy v troubě za nízké teploty při vážnějších průjmech u dospělých pacientů, ale také u dětí. O řase kombu se dlouho ví, že pomáhá udržovat normální zdraví trávicího systému. S tím souvisí jeho možná podpora funkce jater a potenciál k pozitivnímu upravení metabolismu.
Fucoxanthin, významná obsahová látka v kombu, v určité koncentraci pravděpodobně vykazuje schopnosti k podpoře pálení tuků. Avšak tato látka zřejmě není schopna takto účinkovat sama a je vhodné ji užívat buďto v kombinaci s dalšími látkami nebo alespoň s adekvátní zátěžovou aktivitou. Nicméně zajímavostí je, že pro vhodnou látku do kombinace nemusíme jít daleko. Pokud je totiž v lidském organismu dostatek jódu, může se tvořit optimální koncentrace tyroxinu, který pracuje na bázi odbourávání tuků, a proto jsou obě látky zřejmě zodpovědné za společné odbourávání podkožního tuku. Dokonce se zdá, že obsahové látky kombu redukují plasmatickou koncentraci volných mastných kyselin, což vede k mírnému poklesu cholesterolu v krvi.
Jedním z dalších využití laminaria japonica – řasy kombu je její podpora přirozené obranyschopnosti organismu. S tím souvisí fakt, že se v kombinaci s Johsen shoyu (sójová omáčka) konzumuje již několik staletí jako léčebný prostředek pomáhající při zánětu tlustého střeva (ulcerativní kolitida). Jeden z obsahových polysachaidů, fucoidan, byl zaznamenán v mnoha desítkách publikací, které řeší jeho potenciál posilovat imunitní systém, potlačovat alergické reakce organismu, posílit jaterní funkce a vykázat jistou antioxidační aktivitu. Obsahové látky mořské řasy kombu pozitivně ovlivňují funkci lymfatického systému, stimulují sliznice a zřejmě stimulují imunitu.
Podle jedné studie z Japonska se zdá, že polysacharid fucoidan, jedna z obsahových látek řasy kombu, zřejmě zastavila značný růst rakovinných buněk a donutila je se zničit. Fenomén apoptózy se pravděpodobně touto látkou akceleruje a pomáhá tak buňky stimulovat k jejich přirozené smrti. Navíc se zdá, že obsahové látky mořské řasy kombu mírně ovlivňují zvýšený krevní tlak a dokáží ho v adekvátní koncentraci upravit.
Obsahové látky řasy kombu zřejmě pomáhají obnovovat činnost mozku a pomáhají zřejmě regenerovat nervovou tkáň prostou suplementací minerálních látek. V lidové medicíně se tradičně laminaria japonica užívá při problémech s mozkovou činností,po mozkové mrtvici a při poruchách s pamětí. V tradiční čínské medicíně se kombu již po staletí využívá jako zázračný prostředek košetření štítné žlázy a skrze její ovlivnění usuzovali, že vede ke zvýšení dlouhověkosti, podpoře inteligence, rozjasnění myšlenek a soustředění.
Účinné látky
Významné minerální obsahové látky mořské řasy kombu již byly zmíněny. Jedná se o jód, sodík a značná koncentrace železa. Výše byly zmíněny jedny z nejdůležitějších látek, a sice fucoidan, fucoxanthin a soli kyseliny alginové. Obecně bylo dosud detekováno asi 26 sloučenin, které lze zařadit do 6 skupin: alkany, estery, kyseliny, alkoholy, fenoly a anhydrid. Nejvíce bylo analyzováno pentacosany, dále heptacosany, tetratriacontany, hentriacontany, nonacosany, octacosany, hexatriacontany a dokosany. Polysacharidy se málokdy vyskytují v čisté formě, spíše jsou navázány jako ionty se sulfátovou skupinou.
Tradiční dávkování
Dávkování kombu se značně liší podle věku, zdraví a dalších podmínek. Zatím neexistuje vědecké stanovení optimální dávky podle věku nebo stavu. Nelze se však řasou otrávit, takže se doporučuje začít menší dávkou kvůli zvykání si na chuť a poté dávkovat dle potřeby. Laminaria japonica se prodává na českém trhu většinou v sušené formě, proto je vhodné řasu opláchnout, vložit do vody cca na 20 minut (nebo do změknutí). Poté je doporučené řasu povařit (45-60 minut) a například dochutit sójovou omáčkou, použít ji samostatnou do zeleninových pokrmů/salátů, luštěnin nebo polévek.
Pokud se použije na přípravu nálevu k popíjení, je dostačující použít 5-8 cm dlouhý proužek, který se povaří v 1 litru vody po dobu asi 10 minut. Takto připravený odvar se pije pravidelně v určitých intervalech po dobu jednoho týdne a popíjí se nejčastěji z důvodu prevence proti potížím s mozkovou činností. Podle potřeby se může dávkování zpravidelnit na 2-3x týdně. Pokud si pacient není jistý dávkováním a způsobem užívání, může se poradit se svým lékařem či lékárníkem.
Pěstování
Významná komerčně využívaná mořská řasa kombu byla Číně představena v pozdějších 20. letech 19. století z japonského ostrova Hokkaido. Skoro po celé jedno století byla v Japonsku řasa sklízena ze svého přirozeného prostředí, avšak pěstování v komerčně větším měřítku bylo provedeno právě Čínou v padesátých letech. Mezi 60. a 80. lety skoro více než ze čtyřtisícnásobila svoji produkci z původních 60 na 250 000 tun suché řasy Kombu ročně, čímž se dostala do světového popředí.
Pro vhodnou průmyslovou výrobu se zmiňuje závislost na třech klíčových technikách. Jedna z technik kultivace spočívá v upevnění mladých sporofytů ke kultivačním lanům, které jsou upoutané k dlouhým plovoucím raftům v pobřežních částech moře. Druhá využívá v pěstování letních sazeniček během letních měsíců v chladnější vodě do 10°C. Poslední je aplikace dusíkatých hnojiv na otevřeném moři. Ačkoliv je laminarie – kombu druh rostoucí v chladných mořích, dají se zmíněné metody využít v lokalitách v teplejším klimatu. Tyto metody jsou sice vhodné ke kultivaci řasy laminarie japonica, nicméně další druhy řas, hřebenatek, mořských plžů nebo mušlí se mohou pěstovat obdobným způsobem.