Botanický popis rostliny
Cesmína paraguayská je stálezelený strom přirozeně dosahující výšky až 20 m (člověkem pěstovaný strom je daleko menší). Jako mladá rostlinka připomíná spíše keřík, který se postupně stává stromem. Oblíbené prostředí cesmíny jsou okolí potoků a lesů v nadmořské výšce kolem 500-700 metrů nad mořem. Nejvíce prospívá ve stinnějších stanovištích bez vlivu větru. Listy jsou cca 3-5,5 cm široké, 7-11 cm dlouhé, vejčité až mírně protáhlé s vroubkovaným okrajem. Často se jim říká yerba (španělsky) nebo erba (portugalsky), znamenající obojí "rostlina". Právě list je místo, kde je ve velkém množství obsažen kofein a další xantinové deriváty mající kýžený účinek maté. V paždí listů vyrůstá větší množství menších kvítků. Květ je zelenobílý se čtyřmi okvětními lístky. Plodem je červenohnědá, kulatá peckovice o průměru 0,5-1 cm.
Původ a rozšíření
Dnes se pěstuje převážně v regionu Jižní Ameriky na území Argentiny, Chile, Brazílie, Paraguaye a Uruguaye. Původně bylo zřejmě naleziště cesmíny někde na jihu Brazílie místní obyvatelé to společně postupně rozšiřovali přes Paraguay dále (nicméně tenkrát ta oblast nebyla striktně vyčleněna, zvláště když tam kvůli území došlo k několikerým válkám).
V 16. století během evropské kolonizace Jižní Ameriky došlo k veliké oblibě právě u Evropanů. Přistěhovalí Evropané oblíbenou rostlinu rozšiřovali po celém kontinetně dalších cca sto let. Maté se postupně stalo paraguayskou hlavní komoditou před tabákem, bavlnou nebo vepřovým masem. Po vyhlášení nezávislosti došlo k rozvoji pěstování maté, ačkoliv během šestileté paraguayské války se většina plantáží ekonomicky i demograficky zdevastovala.
Přelom 19. a 20. století ve vývozu maté patřil Brazílii, poté Argentině (Brazílie se vrátila k pěstování kávy) až dodnes, kdy převládá produkce Brazílie, poté Argentiny a poslední Paraguay. Ve všech těchto zemích je popíjení maté celospolečenskou, kulturní, i osobní záležitostí. Maté se popíjí horké nebo studené, při společenských událostech nebo při běžném popíjení doma v rodinném kruhu.
Využití
Před vyzdvihováním účinků maté je vhodné zmínit bezpečnost. Americká FDA a potažmo evropská EMA označily nápoj z cesmíny paraguajské jako bezpečný při jakékoliv teplotě, i když se FDA zastavovala nad nevhodností velmi horkého nápoje maté u dětí (nebyl však specifikován přesný věk). Obecně jsou zdravotnické orgány positivně hodnotí jako obecně bezpečné a nehlásí k němu žádná závažná omezení nebo limity (pouze kombinace s kávou a dalšími potravinami či léky s obsahem kofeinu).
Maté obsahuje vyšší koncentraci vitaminů (zvláště pak C a A) a minerálů s příznivým dopadem na lidský organismus. Některé studie zjišťují potenciální účinek nápoje maté v boji proti některým druhů rakovinného bujení. Má se za to, že obsahové látky maté bojují proti rakovinným buňkám podporou buněčných reparačních mechanismů vedoucích k řízené buněčné smrti buňky a zastavením nekontrolovatelného buněčného dělení rakovinných ložisek (což je vlastně definice rakoviny). Na Illinoiské Univerzitě v USA vyšlo v jedné studii v roce 2011, že obsahové látky maté zpomalují progresi rakovinných buněk v tlustém střevě a pomáhají v destrukci poškozených buněk, čím přispěla k předchozí studii z roku 2005 ze stejné univerzity, která informovala o možnosti těchto látek při terapii karcinomu v ústní dutině. Tento efekt může být způsoben polyfenolickými látkami s antioxidační aktivitou, kterých je v maté vyšší koncentrace než například v zeleném čaji. Tento efekt je však třeba ještě dále studovat. Navíc má naprosto odlišný antioxidační profil oproti jiným "čajům", jelikož neobsahuje katechiny.
Jiné studie poukazují na možnost jistého antibakteriálního efektu vodného roztoku cesmíny paraguayské vůči patogenním kmenům Escherichie coli. Zajímavé bylo, že 40 mg extraktu cesmíny spolu s trypsinem a vitaminem C zásadně redukoval koncentraci těchto bakterií v laboratorních podmínkách. Podobně vykazovaly obsahové látky maté potenciál redukovat počty a koncentrace houbovitých mikroorganismů v zevním prostředí kožní bariéry. Extrakt z maté inhiboval růst mykotické infekce způsobující tvorbu lupů. Tento efekt in vitro koreloval s antimykotickou aktivitou 2,7 ml ketokonazolu v terapii právě vzniku lupů bez pozorování žádných vedlejších účinků léčiva.
Obsahové látky listů cesmíny paraguayské vykazují taktéž mírný kardioprotektivní potenciál. Snižuje jistá kardiovaskulární rizika, pokud je užíván pravidelně. Zdá se, že vypitím 0,5 litru odvaru z cesmíny paraguayské denně se indikuje biochemická aktivita enzymu produkujícího HDL cholesterol (ten hodný) a snižuje plasmatické koncentrace LDL (toho zlého) cholesterolu. Oproti pití kávy nebo mléka došlo k 10% nárůstu koncentrace kardioprotektivního enzymu PON1, který je prekurzor výše zmíněného enzymu.
V animálních modelech, kde byla potkanům nepřetržitě podávána strava s vysokým obsahem tuků a poté jednorázově právě obsahové látky z maté, došlo ke statisticky významnému snížení sérových parametrů, o kterých se dosud mluví a ví v souvislosti se vznikem a rozvoji aterosklerózy. Jedná se o celkový cholesterol, triglyceridy a glukózu. Roztok byl připraven z yerba maté prášku ve vysoké koncentraci. Na Novém Zélandu proběhla komparativní studie mezi třemi skupinami zvířat, kde všechny skupiny dostávaly velice tučnou stravu, jedna skupina začala v jisté fázi přijímat obsahové látky cesmíny paraguayské ve vodném roztoku, druhá dostávala pouze vodu a třetí dostala jednorázově jednu dávku tohoto roztoku s tím výsledkem, že u první skupiny se pozorovaly nižší příznaky hypercholesterolemie a aterosklerózy.
S tím souvisí fakt, že se obsahové látky cesmíny paraguayské někdy doporučují pro kontrolu nad udržováním tělesné hmotnosti, pokud jsou však dodržována určitá režimová/zátěžová (samozřejmě dle věku, kondice, atd...) opatření.
Konkrétní obsahové látky v maté jsou zodpovědné za zvýšenou renální eliminaci ve vodě rozpustných látek a dá se tedy použít v rámci očistné detoxikace. Zvyšuje diurézu, tedy odvodňování, hodí se při potřebách "pročistit" ledviny a odvodnění při přebytku vody (otoky, atd...). Je však potřeba pít určité množství vody, aby nedošlo k vysušení organismu.
Pravidelné popíjení maté osvěžuje tělo, harmonizuje tělesnou schránku a člověk se cítí velice příjemně a plný energie. Lidoví léčitelé doporučují právě pití maté při ztrátě energie a snížené chuti do života. Zvyšuje duševní a tělesnou pohodu. Domorodí obyvatelé Jižní Ameriky popíjejí maté zvláště k podpoře energie a potlačení chuti k jídlu v dobách nouze a při dietních opatřeních.
Účinné látky
Maté obsahuje mnoho látek s povzbuzujícím efektem. Jako jedny z nejvýznamnějších látek je známý alkaloid kofein. Kofeinu je v listech cesmíny paraguayské asi 2%. Dále jsou obsaženy třísloviny, teofylin, teobromin, látky příbuzné kofeinu mající také odvodňovací efekt, silice. Dále jsou obsaženy minerály jako je hořčík, vápník, draslík, železo a fosfor, vitamíny A, C, E a mnoho vitaminů z řady B, betakaroten.
Tradiční dávkování
Popíjení maté se tradičně uskutečňuje v nádobě z vydlabané tykve, tzv. kalabasy. Ta má úzké hrdlo, aby nápoj neztrácel rychle svoji teplotu. Maté se upíjí pomocí bambusového brčka nebo kovové slámky (moderní řešení), tzv. bombily, která je v dolní části proděravělá a funguje tak jako sítko. Jihoameričané popíjejí maté samostatně nebo společně s džusy, limonádami atd...Popíjejí jej v kteroukoliv denní nebo noční dobu.
Kalabasa se drceným maté naplní do poloviny nebo do jedné třetiny (maximum jsou tři čtvrtiny) a zalije vodou dle chuti/potřeby. Aby se maté nespálilo, je doporučeno zalít maté nejdříve trochou studené vody a poté vařící vodou. Maté se poté neslévá, ale nechává se po celou dobu pití uvnitř kalabasy. Pokud samotný nápoj nechutná (zvláště při první pití) a zdá se moc nahořklý, je možné ho dochutit medem, citronem, karamelem,..., avšak pravidelní pijani maté nenechají na cesmínu dopustit a nikdy nedochucují. Pro začátečníky je vhodné 10g zalít 500ml vody ohřáté na 80°C. Druhý nálev provedeme s vodou o 5°C teplejší.
Pěstování
Cesmína se v dnešní době i v historii pěstovala převážně v zemích Jižní Ameriky, v Argentině, Brazílii, Chile, Uruguayi a Paraguayi. Jako první uměli strom pěstovat obyvatelé místních domorodých kmenů, v popředí s kmenem Guarani. Ti své umění předali jezuitským misionářům žijících v Jižní Americe. Pěstovaným stromům se kvůli většímu komfortu sběru listů seřezávají na výšku maximálně 8 metrů. Každý třetí nebo čtvrtý rok se uřezávají koncové větve stromů, u kterých se postupně odtrhávají, suší a drtí listy na přípravu čaje maté.
Dlouho bylo pěstování maté obestřeno tajemstvím, jelikož žádnému pěstiteli nevzešla žádná semena. Až časem poté si někdo všiml, že semena cesmíny musejí projít trávicím traktem ptáků, aby se mohl rozmnožit dále. Poté se semeny cesmíny krmili slepice a cílené pěstování cesmíny mohlo začít.