Botanický popis rostliny
Chebule neboli guduchi je vytrvalá liánovitá bylina nebo šplhavý keř, který dosahuje různě dlouhé délky, z nichž vyrůstá velké množství různě dlouhých proutků. Stonek je pokrytý průhledným potahem, který je snadno loupatelný nebo je stonek dřevnatý. Kůra guduchi je šedá nebo krémovitě bílá, dřevo je také bílé, pórovité a jemné, čerstvý řez získává nažloutlý odstín. Guduchi roste ve velké míře na mangovnících nebo na živých plotech. Listy guduchi jsou střídavé, tvarem srdčité, zašpičatělé s dlanitou žilnatinou, rostou samostatně a jejich povrch je sliznatý. Květy jsou žluté nebo zelené, malé, rostou ve skupině v trsech. Samčí jsou složeny ve 2-4květých vrcholících skládající hroznovitá nebo latnatá květenství. Samičí květy jsou jednotlivě nebo v hroznovitých květenství. Guduchi kvete v chladnějším počasí. Plodem je červená fazole.
Původ a rozšíření
Rostlina je původem z Indie, Barmy a Srí Lanky. Dnes se vyskytuje prakticky v celé jižní Asii, přičemž v Indii se nejvíce pěstuje. Nejčastěji se guduchi pěstuje v tropických polohách v nadmořské výčce do 1200 metrů nad mořem od Kumaonu až k Assamu a na sever od západního Bengálska, Biharu, Deccanu, Konkanu, Karnetaku a Keralu. Ceněny jsou však části rostliny rostoucích ve vysokohorských oblastí, nejčastěji z Nepálu. Guduchi je rostlina, která je součástí důležitých léčivých přípravků v rámci tradiční indické léčebné Ayurvédy již po staletí proti průjmu. Evropané, žijící v Indii, byli ohromeni jejími tonizujícími a diuretickými účinky, a proto se tinktura z guduči tak rychle rozšířila do západního světa.
Využití
Rostlinnou drogou mající terapeutický účinek je kořen a stonek guduchi (guduči), radix et herba tinosporae nebo radix et herba tinospori cordifolii. V rámci tradiční indické léčby, Ayurvédy, se výtažek z guduchi používá jako diaforetikum, tedy jako potopudný prostředek zvaný jako "indický chinin",při průjmech nebo střevních katarech převážně infekčního původu, pro posílení organismu a zesílení výkonnosti imunitního systému, dlouhodobě jako afrodisiakum, k podpoře činnosti jater a ledvin, při fyzické vyčerpanosti nebo k doléčení po těžkých chorobách, při kožních potížích, při diabetu 2.typu a hyperlipidemii nebo při autoimunitních chorobách.
Tradiční medicína doporučuje guduchi k podpoře funkce paměti, fyzické výkonnosti a duševní síly, k preventivní podpoře organismu při chemoterapii nádorového onemocnění, k podpoře účinnosti cytostatik a snížení jejich nežádoucích účinků, ke snížení vysokého krevního tlaku, k uvolnění křečí hladkého svalstva dýchacího systému a působí proti účinku histaminu. Dále se guduchi užívá k posílení antistresového účinku při úzkosti nebo strachu v centální nervové soustavě, zlepšuje trávení,stimuluje vylučování žluči, k odstranění horečky, zlepšení metabolických pochodů, ke zlepšení vylučovacího systému a podpory močopohlavního ústrojí, při překyselení organismu, při revmatoidní artritidě a zvýšené koncentraci kyseliny močové, celkově při zánětech, nemocích krve, intoxikaci látek z depot hlubokých tkáňových vrstev, ke zvýšení pozitivní energie při únavovém syndromu a u syfilitických vředů. V Indii a Číně se tradičně guduchi používá proti lepře a malárii.
Rozhodně je dnes doporučováno guduchi pro jeho adaptogenní efekt, kdy extrakt z byliny podporuje imunitní systém a má pomoct organismu vypořádat se změnami podmínek v okolí. Lidoví léčitelé cíleně přidávají guduchi do čajových směsí pomáhajících při respiračních potížích, jelikož extrakt z tinospory (guduchi) zřejmě zlepšuje respirační zdraví. Přišlo na to, že by chebule mohla pomáhat celkovému zdraví kůže. Dlouhá staletí se chebule konzumuje obecně k léčbě slabosti, horečky, dyspepsie, kapavky, syfilisu, impotence, zánětů močových cest, obstipace, virové hepatitidy, kožních problémů, a anémie . V některých zemích jižní Asie se doporučuje na žloutenku, léčbu revmatoidní artritidy a diabetu. Existuje mnoho léčebných formulací z indické Ayurvédy, které popisují využití guduchi při nachlazení, nastydnutí, horečce, infekcích virového nebo bakteriálního původu se ztrátou chuti k jídlu a k pití nebo při výrazném vysušení ústní dutiny. Jiné formulace připravované v olejovém základu popisují význam užití guduči při retenci moči, posílení organismu, k zesílení sleziny, při potížích s dýcháním, při kašli, při epilepsii, únavě, ztrátě úsudku a mírných duševních poruchách.
V animálních modelech došlo k pozorování sníženého růstu rakovinných buněk a k prodloužení doby přežití při podávání kocentrovaného extraktu obsahových látek guduchi při cíleném vytvoření tumoru u potkanů. V podobně provedených experimentech vyšly pozitivně výsledky při zpomalení růstu tumoru a prodloužení doby přežití u rakoviny štítné žlázy. Koncentrovaný extrakt guduchi vykázal regulační efekt vůči sérovým hladinám cytokinů s prokazatelným vlivem na inhibici růstu buněk melanomů u experimentů na zvířatech.
Koncentrát obsahových látek z kořene guduchi vyvolal pokles plasmatického cukru u zvířat, kterým byl alloxanem vyvolán diabetes 2. typu. Tento efekt byl porovnávám s glibenclamidem a insulinem a i přesto že nedosahovala takového snížení jako u léčiv, došlo ke značnému poklesu volného plasmatického cukru. V podobně provedeném experimentu u zvířat vyvolaly obsahové látky guduchi snížení sérové koncentrace cholesterolu, fosfolipidů a volných mastných kyselin. Dá se tedy soudit, že ovlivněním funkce jater a jaterního metabolismu dochází také ke zlepšení zpracovávání a odbourávání tuků v jaterním parenchymu.
Obsahové látky guduchi vykázaly na laboratorních modelech blokaci peroxidáz, oxidu dusnatého a přímé blokování nitrylového radikálu stejně jako superoxidového a hydroxylového. Zdá se, že na úrovni buněčných kmenů vykazuje definovaná koncentrace těchto látek antioxidační účinek. Tento antioxidační efekt byl pozorován na animálních modelech několika studií při diabetu, hepatotoxicitě a zánětů ledvinnové tkáně. Pomáhá tedy imunitnímu zdraví jako vhodný přírodní antioxidant a pomáhá při ledvinných obstrukcích, zánětech a patologiích močových cest.
Klinicky byl také testován efekt obsahových látek kořene guduchi ohledně ochrany jaterní tkáně vůči vysokým koncentracím játra-poškozujících látek buďto samostatně nebo v kombinaci. Je vhodné zmínit fakt, že v kombinace guduchi - kurkuma, vyšly testy nejlépe. Co se týče extraktu guduči, vyšly lépe oproti placebu, což některé jiné rostliny nedokázaly.
Guduchi je hodně a často používána v indické Ayurvédě jako imunostimulační bylina, jehož efekt s největší pravděpodobností nesou syringin, cordiol, cordioside, cordifoliosidy A a B, které jsou zřejmě zodpovědné za modulační efekt na komplementární odpověď imunitního systému a podporu fagocytózy. Zdá se, že podobně fungují látky polysacharidového charakteru jako je například arabinogalaktan nebo alfa-D-glukan, které jsou však součástí i jiných bylin. Obsahové látky guduchi pozitivně ovlivňují modulační procesy cytokinů a dalších markerů při stresem vyvolaném žaludečním vředu a hypotermii.
V klinické studii trvající po dobu 8 týdnů pomohl vodný extrakt obsahových látek chebule- guduchi snížit symptomy alergické rýmy, kýchání, ucpání nosu a pruritu. Další klinické testy popisovaly možné využití obsahových látek guduči vůči terapii vředů nohou. Další testy s nemocnými pacienty prokázaly zvýšený účinek chlorochinu v kombinaci s koncentrovaným extraktem obsahových látek guduchi v léčbě počátečních fází revmatoidní artritidy.
Účinné látky
Dokázané adaptogenní látky, které jsou obsaženy v guduchi, jsou diterpeny, polyfenolické látky a polysacharidy včetně známého arabinogalaktanu. Dalšími obsahovými složkami jsou alkaloidy, diterpenické laktony, glykosidy, steroidy, seskviterpeny, fenoly, alifatické sloučeniny nespecifického charakteru a samozřejmě další konstituentní polysacharidy. V listech chebule se analyzovala vydatná koncentrace bílkovin, vápníku a fosforu.
Tradiční dávkování
Zdroje se podstatně liší typem informací i napříč výběrem z českého spektra nabídek a doporučení. Zahraniční literatura doporučuje 1 g 5% hořkého vodného roztoku natě chebule 2-3x denně. Pokud si pacient pořídí v rámci doporučení Ayurvédy například Amrita Ghrita (kombinace chebule s dalšími bylinami), doporučení dávkování směsi je kolem 10-15 g denně. Směs se může volně popíjet s čerstvou mátou jako přísadou.
Pokud se užívá v tobolkách, jeho standardní dávkování je 300 mg 3x denně po dobu alespoň 6 měsíců, přičemž následovat by měl "odpočinek" po několik měsíců. Může se také připravit tinktura, ta se podává v jednotlivých dávkách od 25 - 40 kapek, které se dávkují opět 2-3x denně, avšak pravidelně. Další literatura doporučuje možnost kombinace guduchi s artyčokem. Všechny zdroje se mimořádně shodují na používání guduchi s jídlem nebo po jídle.
Pěstování
Popínavá bylina roste na živých plotech nebo stromech. Guduchi roste dobře bez pesticidů i fertilizérů celkem samostatně a je vcelku jednoduchá k pěstování. Dá se také jednoduše poznat. Nejlépe se rozmnožuje pomocí řízků. Nejrychleji roste v tropických oblastech, kde stoupá po větších stromech. Nejsou dostupné informace o pěstování guduchi v prostředí České republiky. Rostlině se nejvíce daří v tropickém pásmu.