Maka je celoroční dvouletá rostlina malého vzrůstu, dorůstá výšky až 15 cm. Má specifickou sladkou chuť a aroma. Pro své vynikající schopnosti se užívá jako vynikající doplněk jídel a pochutin.
Užívání maky má vliv na udržení psychického a mentálního zdraví. Používá se jako prostředek přinášející výdrž a vitalitu, čímž je vhodná jak pro sportovce, tak vrcholové manažery a fyzicky náročná zaměstnání. Maca je zdrojem fytoestrogenů, které mají pozitivní vliv na hormonální rovnováhu žen. Vhodné je užívání např. v období menopauzy. Mezi nejžádanější účinky maky řadíme podporu plodnosti.
Běžné názvy: “maca”, “Peruvian ginseng”, “pepper grass”, “pepper weed”, “mace”. Španělsky: Peru “maca”, “maka”. Quechua: “maca”, “maca-maca”, “maka”. Jiné: "maino", "maka", "ayak chichira", "ayak willku".
Vlastnosti:pro podporu plodnosti, vitality, hormonální rovnováhu žen, přispívá k psychickému a mentálnímu zdraví.
Maka roste pouze v některých částech Peru. Areál přirozeného rozšíření je omezen na nevelkou pustinnou oblast náhorních plošin centrální oblasti Peru ve výškách 3800-4800 m. n. m.
Oblast ve které se vyskytuje je vysokohorský terén s kamenitou půdou, ostrými větry a studeným počasím. S těmito podmínkami se ale Maka za tisíciletí existence ztotožnila a přizpůsobila se danému klimatu. Je to celoroční dvouletá rostlina malého vzrůstu, dorůstá výšky 15 cm, Má polodlouhé listy, vytváří charakteristický, 15-30 sm dlouhý řepovitý podzemní orgán (bulvu), tvořený dužnatým hlavním kořenem a ztloustlým hypokotylem, nápadně připomínající tuřín. Jeho zbarvení je velmi proměnlivé a kolísá od bílé, přes nažloutlou, načervenalou až po šedou a fialovou. Listy jsou růžicovitě uspořádané. Ze středu listové růžice vyrůstá druhým rokem lodyha nesoucí hroznovité květenství. Má specifickou sladkou chuť a aroma.
Právě kořen/hlíza je tou častí, která se ve fytoterapii používá.