Kakaové boby jsou výchozí surovina na výrobu čokolády, avšak… Většina z nás vnímá čokoládu jako nutné nezdravé mlsání - nutné proto, že čokoláda tvoří až 1% spotřeby potravin západní civilizace, avšak s kakaovými boby je tomu diametrálně jinak. Kakaové boby se řadí mezi SUPER FOOD a jejich účinky na lidské zdraví jsou nezanedbatelné.
Chuť surového nepraženého kakaa někdo kdysi nazval tou nejčokoládovější čokoládou. Již žádná čokoláda nebude se zdát dost čokoládová....
Kdo si dnes dokáže představit svět bez čokolády. Jen málo z nás. Avšak není tomu tak dlouho, co jsme mohli začít brát čokoládu jako samozřejmost. V r. 1519 španělský dobyvatel Hernando Cortéz objevil tajemství nápoje vládce Aztéků. Nápoj byl tmavý, hořký z vysoce ceněných lusků. Za 100 lusků se v té době dal koupit jeden zdravý otrok. Už to napovídá tomu, proč Aztékové drželi tmavý nápoj v tajnosti před celou Evropou. V 16. st. se z Mexika do Španělska snažili dovézt 200tun kakaových lusků, nicméně několik lodí bylo zajato a tajemství po 100 letech tajemství prozrazeno. V průběhu 17. st. se s kakaem seznámil zbytek Evropy. Nejvíce ji opěvovalo Holandsko, Švýcarsko, Anglie, Belgie,… Až do 19. st. se čokoláda konzumovala jako nápoj, ale už s přidáním cukru, či mléka. Ovšem vždy jako tekutina. Je tomu teprve cca 150 let, kdy lidstvo přišlo na bonbony, tabulkové čokolády - přesně tak, jak je nám známa čokoláda dnes.