Již od nepaměti je černý bez (lat. Sambucus nigra) oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Bez černý je často používán pro podporu imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti, zejména v rizikových částech roku. Je znám jako silný antioxidant. Pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi. Pozitivně působí na funkce dýchacího systému. Bez černý je doporučován pro kontrolu tělesné hmotnosti a při očistných kůrách. Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o dalších pozitivních účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře. Čerstvé květy se v minulosti na venkově připravovaly smažené v trojobalu jako chutné jídlo, které vešlo ve známost pod názvem „kosmatice“. Silice získávané z květů čeného bezu mají i průmyslové upotřebení při výrobě voňavek či k aromatizaci vína, kterému dodávají punc starého vína. Květy bezu se sbírají za suchého počasí v době květu, předtím než začnou samy opadávat (období květen až červenec). Suší se rozprostřeny při teplotě do 35 °C. Při pomalém sušení při nízkých teplotách by mohlo dojít ke zčernání květu. Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Složení:100% Sambucus nigra Dávkování a příprava:Jednu čajovou lžičku sušeného květu bezu černého zalijeme horkou vodou a necháme odstát 10 minut. Pijeme 1–2× denně. Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také... |